Hva er forskjellen mellom Bluetooth-versjoner 2.x, 3.x, 4.x og 5.x

Med den økende populariteten til bærbare enheter, sensorer med lav effekt som brukes til å samle inn data fra forhandlere og produsenter, og, viktigst av alt, mobile enheter, dukker den trådløse teknologistandarden Bluetooth opp i nesten alle teknologirelaterte nyhetsartikler. For å gjøre ting mer komplisert, er det forskjellige Bluetooth-versjoner som er i bruk, hver med et litt annet sett med funksjoner. I denne artikkelen vil vi ta deg med på en kort historietur og til og med vise deg hva fremtiden bringer for Bluetooth og mobile enheter generelt.

Det er flere Bluetooth-enheter du allerede kan bruke, for eksempel:

  • Smartklokker
  • Treningssporere
  • Spillkontrollere
  • Hodesett
  • Smart Home-enheter
  • Trådløst tastatur
  • Skrivere
  • Virtuelle virkelighetshodesett
  • Selfie Sticks
  • Segway

For et overraskende stort antall smarttelefon- og nettbrettbrukere er Bluetooth ikke noe mer enn den irriterende logoen som vises i statuslinjen og assosiert med et økning i batteriforbruket. Det disse brukerne ikke ser er hele verden av Bluetooth-enheter som kan gjøre en persons liv mye enklere og absolutt morsommere.

Akkurat nå er de mest populære kategoriene av enheter Bluetooth-hodetelefoner og høyttalere. Hvis du er en vanlig treningsstudent eller liker å løpe, kan du sannsynligvis allerede se hvordan trådløse hodetelefoner for treningsøkter kan frigjøre deg fra all slags trekking og trekking i kabelen som uunngåelig skjer under fysiske aktiviteter.

Det samme gjelder en Bluetooth-høyttaler. Hvor kult ville det være å opplive en utendørs piknik med en avslappende musikk eller gjøre kvelden mer romantisk ved å spille ditt favoritt utvalg av jevn jazz uten å måtte erobre en dårlig sammenfiltret kabel? Det ville faktisk vært veldig kult.

Og best av alt, Bluetooth-hodetelefoner og høyttalere har blitt veldig rimelige gjennom årene. Unødvendig å si at premium-modeller med lydfilkvalitet og avanserte funksjoner også er tilgjengelige for de som er heldige nok til å ha det nødvendige budsjettet for å ha råd til dem.

La oss få de tekniske greiene først: Bluetooth er en trådløs teknologi og dataoverføringsstandard som bruker UHF-radiobølger med kort bølgelengde i ISM-båndet fra 2,4 til 2,485 GHz. Den ble oppfunnet av Ericsson, et multinasjonalt selskap for nettverks- og telekommunikasjonsutstyr og -tjenester, i 1994 og forvaltes for tiden av Bluetooth Special Interest Group (SIG).

Det ble liv som et trådløst alternativ til RS-232 datakabler, som på det tidspunktet var en standard for seriell kommunikasjon overføring av data. Selv om selve standarden ble oppfunnet i 1994, tok det fire år til å formalisere spesifikasjonene og frigjøre den første versjonen av Bluetooth i naturen.

Bluetooth 1.x

Bluetooth v1.0 og v1.0B var plaget med problemer, kompatibilitetsproblemer, og, etter dagens standarder, en veldig langsom maksimal data på 1 Mbps. Bare enheter som tilhører museet bruker den første generasjonen Bluetooth, så det er ingen sjanse for at du faktisk støter på en i din lokale elektronikkbutikk.

Bluetooth 2.x

Etter noen ekstra revisjoner av den første generasjonen av Bluetooth, utgav Bluetooth Special Interest Group Bluetooth v2.0 i 2004. Den inneholdt en Enhanced Data Rate (EDR) for raskere dataoverføringshastigheter på opptil 3 Mbit / s og ble den mest populær variant.

Bluetooth 3.x

I 2009 vedtok Bluetooth SIG Bluetooth v3.0 + HS. Den HS står for Internett-tilgang , noe som åpner for teoretiske dataoverføringshastigheter på opptil 24 Mbit / s. Dette er mulig fordi Bluetooth 3.0 lar applikasjoner kjøre over en alternativ radio, som den som brukes av Wi-Fi-enheter. Andre bemerkelsesverdige forbedringer inkluderer introduksjonen av Enhanced Retransmission Mode (ERTM), bruken av alternative MAC- og PHY-er for transport av Bluetooth-profildata og ulike oppdateringer av strømkontrollfunksjonen.

Bluetooth 4.x

Til slutt, i 2010, introduserte Bluetooth v4.0 støtte for innsamling av data fra LE-enheter (Low Energy). Denne nye funksjonen var spesielt rettet mot helse-, trenings-, fyrtårn-, sikkerhets- og hjemmeunderholdningsindustrien, og dens innvirkning er rundt oss. I utgangspunktet bruker hver bærbar enhet eller smartenhet du kjøper Bluetooth lav energi (også markedsført som Bluetooth Smart) for å redusere strømforbruket og samtidig opprettholde et lignende kommunikasjonsområde som den eldre generasjonen Bluetooth.

Ytterligere revisjoner av Bluetooth v 4.0 — Bluetooth v 4.1 og Bluetooth v 4.2 — introduserte visse viktige funksjoner for ting på internett, inkludert personvernoppdateringer via firmware, økt sameksistensstøtte for LTE, valutakurser i bulk og mange andre.

Bluetooth 5.0 er rundt hjørnet

Bluetooth Special Interest Group kunngjorde Bluetooth v5 i juni 2016. I følge pressemeldingen deres vil Bluetooth v5 kalles Bluetooth 5 og vil omfatte betydelig økt rekkevidde, hastighet og kringkastingskapasitet. " Målet er å “levere robuste, pålitelige Internet of Things (IoT) -forbindelser som gjør hjemmet og bygnings- og utendørs brukstilfeller til virkelighet.”

"Bluetooth 5 vil forandre måten folk opplever IoT på ved å gjøre det til noe som skjer enkelt og sømløst rundt dem," sa Mark Powell, administrerende direktør for Bluetooth SIG. Powell forventer at Bluetooth 5 vil "gjøre fyrtårn, posisjonsbevissthet og andre tilkoblingsfrie tjenester til en enda mer relevant del av en uanstrengt og sømløs IoT-opplevelse." Utgivelsen av Bluetooth 5 forventes å skje enten sent i år eller tidlig neste år.

Enkelt sagt, når du er i tvil, bruk alltid den høyere versjonen av Bluetooth når den er tilgjengelig, den vil få raskere data, lengre rekkevidde, bedre sikkerhet, enklere sammenkobling og mer effektivt strømforbruk.

Vi mottar salgskommisjon hvis du kjøper varer ved hjelp av koblingene våre. Lære mer.