Hvordan sjekke Android-telefonen din for virus

Hvis du mistenker at telefonen din inneholder et virus, har du kommet til rett sted. Denne korte opplæringen viser de enkle og enkle trinnene for å oppdage skadelig programvare og hvordan du fjerner den på Android.

Hva er et virus?

Teknisk sett er et datavirus et program designet for å skape kaos i et system. Et av kjennemerkene til et virus er dets evne til å replikere og ødelegge andre programmer og filer. Sånn sett har det ikke vært et Android-virus så langt. Men siden begrepet virus har blitt myntet løst av millioner av mennesker gjennom årene for å dekke nesten alle former for dårlige apper, programmer eller atferd i Android, foretrekker vi å bruke det også her. Så når vi sier virus, kan det bety enhver ondsinnet app eller programvare i Android-plattformen.

Kan Android få virus?

Gjennom årene har det vært mange former for virus som forårsaker problemer i Android-miljøet. De vanligste inkluderer spyware, ransomware og de irriterende popup-vinduene. Android-spionprogrammer er hovedsakelig bygget for å spionere på surfevanene dine, slik at data om dem kan selges til tredjepartsannonsører. I noen ekstreme tilfeller nylig har ransomware skapt overskrifter over hele verden etter at en rekke høyprofilerte mål og kritiske institusjoner er blitt rammet. Ransomware dekker alle slags skadelig programvare som tar over en enhet, låser den og tvinger brukeren til å betale et beløp for å hente tilgang.

Hvordan sjekker du om telefonen har virus?

Android-virus, så mye som mulig, vil ikke gjøre sin tilstedeværelse kjent. De utnytter stealth og kan aktiveres eksternt når en bruker ikke forventer det. Hvis du ikke er forsiktig eller våken for tegn på skadelig programvare eller virus på enheten din, kan du ende opp med å lure på hva som er galt med telefonen din mesteparten av tiden. Heldigvis er det mange subtile og tydelige tegn på virusinfeksjon på en Android-enhet. Sjekk dem nedenfor.

Apper krasjer stadig . Selv om det er normalt for noen apper å krasje fra tid til annen, kan tilfeldig og overdreven krasj være et tegn på skadelig programvare. Hvis du har lagt merke til at enheten din har problemer med at apper krasjer uten noen åpenbar grunn i det siste, er det sannsynligvis på høy tid å se etter skadelig programvare.

Databruk er oppe . De fleste virus er designet for å rapportere til en kontrollerende server et sted. De kan sende stjålet informasjon eller prøve å kommunisere med en hacker for neste trekk. Denne typen aktiviteter skjer ofte i bakgrunnen, slik at du ikke nødvendigvis trenger å åpne den dårlige appen. Hvis du la merke til at databruk har økt i det siste, selv om du ikke bruker internett så mye, kan det være et tegn på en virusinfeksjon.

Tilfeldige eller overdrevne popup-vinduer . Sjeldne forgrunnsvinduer når du bruker en nettleser eller når du kjører en app, kan være normale. Imidlertid, hvis du får popup-vinduer selv når du ikke åpner en nettleser eller når du bruker en helt annen app, kan det være skadelig programvare på telefonen din. Ondsinnede popup-vinduer oppstår ofte av en dårlig app som du kanskje har installert tidligere. I noen tilfeller kan legitime apper oppdateres til en uhyggelig versjon etter en stund og føre til at popup-vinduer vises.

Telefonregning øker . Lurer du på hvorfor telefonregningen din er oppe? Det kan skyldes et virus. Noen malwareversjoner er kjent for å bruke premium-sms-tjeneste for å sende meldinger. Hvis du ikke er våken, kan operatøren din belaste deg for disse meldingene og tro at du er klar over dem.

Tilstedeværelse av fremmede apper . Har du lagt merke til noen ukjente apper? Igjen, det kan være forårsaket av skadelig programvare. Hvis det er en app på telefonen din som du ikke husker å installere, må du huske å slette den med en gang. Noe skadelig programvare kan ta over telefonen din og kompromittere sikkerheten. Når det skjer, kan andre apper installeres uten at du vet om det.

Problem med batteridrift . Å miste batteristrøm er normalt, men hvis du merker at batteriets tømming har blitt veldig raskt den siste tiden, kan det skyldes et virus. Noen skadelige aktiviteter i bakgrunnen kan være ressurstunge og bruker mye kraft. Når du arbeider med et raskt batteridrevet problem, bør virusinfeksjon alltid betraktes som en av de mulige årsakene.

Overoppheting og langsom ytelse . En annen åpenbar bivirkning av virusinfeksjon i Android er overoppheting, frysing eller forsinkelse. Selv om det er normalt at en telefon blir varm, bør du være oppmerksom på å mistenke tilstedeværelsen av et virus hvis telefonen din fortsetter å bli overopphetet eller hvis ytelsen ser ut til å være treg.

Hvordan fjerne et virus på Android

Hvis du mistenker at det er et virus på telefonen på grunn av tilstedeværelsen av ett eller flere symptomer nevnt ovenfor, er det en rekke ting du kan gjøre.

Fabrikkinnstilling

Dette høres drastisk ut og unødvendig på et så tidlig stadium i feilsøkingsstigen din, men det kan også være den mest effektive. Du kan velge å gjøre dette avhengig av situasjonen du er i. Hvis for eksempel telefonen din allerede har blitt for problematisk og du knapt kan bruke den på grunn av popup-vinduer, overoppheting eller treg ytelse, tviler vi på at det er noe mer effektivt som du kan gjøre annet enn å starte fersk. Ved å tilbakestille fabrikken kan du fjerne årsaken til viruset og symptomene i ett slag.

Fabrikkinnstilling vil slette alle dine personlige data, så hvis du kan, kan du prøve å lage en sikkerhetskopi av uerstattelige bilder, videoer, dokumenter osv. Før du tørker av telefonen.

Installer en antivirusapp

Før du installerer appene dine på nytt, bør du sørge for at du legger til et nytt beskyttelseslag på enheten. Å ha et antivirus, selv om det ikke er 100% garanti for at det vil hjelpe, er absolutt en god idé. Det er en konstant katt-og-mus kamp mellom antivirusutgivere og malwareutviklere, så nyere, skjultere virus kan fremdeles klare å gå gjennom et antivirusoppdagingssystem.

Det er mange antivirusapper du kan bruke i Google Play Store. Sørg for å velge en fra en anerkjent kilde. Husk at noe skadelig programvare også kan maskere seg som antivirusapper. Hold deg til antivirusapper fra kjente utgivere som AVG, Norton, etc.

Fjern dårlige apper manuelt

Hvis du tror at viruset kommer tilbake etter en tilbakestilling av fabrikken, er det sannsynligvis fordi du bare installerte det samme settet med apper. For å sjekke, prøv å starte enheten i sikker modus og følg den. Sikker modus er flott verktøy for å oppdage en app for problemer. I denne modusen vil alle apper fra tredjeparter bli suspendert, så hvis problemet er fraværende når Android kjører i sikker modus, betyr det at det er en ondsinnet app i systemet. Mens du er i denne modusen, bør du kunne bruke forhåndsinstallerte apper normalt, samt bruke grunnleggende nettverkstjenester uten problemer.

Hvis du ikke vet hvordan du skal starte Android i sikkermodus, kan du bruke Google til å se etter dem.

For å identifisere hvilke av appene dine som forårsaker problemer, bør du starte telefonen tilbake i sikker modus og følge disse trinnene:

  1. Start opp i sikker modus.
  2. Se etter problemet.
  3. Når du har bekreftet at en tredjepartsapp har skylden, kan du begynne å avinstallere apper individuelt. Vi foreslår at du begynner med de siste du la til, eller de du ikke installerte.
  4. Etter at du har avinstallert en app, må du starte telefonen på nytt til normal modus og se etter problemet.
  5. Hvis telefonen din fremdeles er problematisk, gjenta trinn 1-4.

Vær våken når du installerer apper

Du er den første forsvarslinjen på enheten din. Hvis du ikke er forsiktig når du velger apper, er det stor sjanse for at det kan bli smittet av et virus i nær fremtid. Vær ekstra årvåken når du handler etter apper, da de er hovedårsaken til mange skadelige saker. Noen apper kan utgjøre seg som legitime i utgangspunktet, men kan endre sin sanne natur uten at du vet det etter en stund. Hold deg til offisielle apper og unngå apper fra ukjente kilder. Hvis du ikke er sikker, kan du prøve å undersøke eller lese anmeldelser av andre brukere. Sørg også for at du har en pålitelig antivirusapp hele tiden, så det er litt ekstra beskyttelse på toppen av Android sin egen sikkerhet. Forsikre deg om at du bare bruker ett antivirus om gangen. Å ha mer enn en kan forårsake alvorlig ytelsesproblem.